Interview med Mikkel Toksverd
Mikkel ToksverdMikkel - spørgsmål og svar til kirkernes web

Du dyrker havsvømning, ikke?
Jo.

Hvor længe har du gjort det, hvad er det længste, du har svømmet, og hvad er det fede ved det?
I 5 år, 15 km i et stræk fra København til Sverige sammen med 4 andre, kombinationen af at svømning bliver en slags holdsport og motionen og naturoplevelsen - selvom man har svømmebriller på.

Når du skal lave noget andet end arbejde, hvad laver du så?
Jeg ser rigtig mange mennesker gennem mit arbejde, så ofte ender det med et eller andet hjemligt sammen med Gabrielle og hunden Tjekko.

Hvad for noget musik kan du bedst lide?
Rockmusik med dybde som f.eks. Nick Cave. Jeg har efterhånden fået en bred smag,, har opdaget salmesangen og de fantastiske sange i Højskolesangbogen. Jeg har været på Roskilde Festival med den samme gruppe, siden jeg fik lov som 15-16 - årig, og jeg tager også derud i år.

Du må få 3 musikstykker med på en øde ø, hvor du af en eller anden grund skal være i 3 måneder. Hvad skal de være?
Faurés requiem, et album med Nick Cave og helt sikkert også noget med Leonard Cohen.

Du må også få 3 bøger med. Hvilke vælger du?
Hemingways noveller, en roman af Dostojevskij og så selvfølgelig Biblen.

Ud over din kone, som kommer ud til dig hver weekend, må du få besøg 1 gang om måneden. Hvem skal besøge dig?
Min gode barndomskammerat Peter, min endnu ikke fødte datter og min mor.

Du er god til mad, har jeg hørt. Har du livretter?
De er det periodevis, lige i øjeblikket er det forårets friske fisk, de nye grøntsager og så gode øl!

Har du nogen helte? Hvis ja, hvem er de så?
Jesus! De menneskelige helte er originale kunstnere som f.eks. Per Kirkeby, Lars von Trier eller Tarkovskij.

Hvordan har du lært at tale så klart og tydeligt?
Det ved jeg ikke, jeg har oplevet at blive beskyldt for at mumle. Jeg er ikke skolet som sådan, men teksterne lægger op til klar tale. Det er svært at være bevidst om sine egne virkemidler, men jeg gør mig umage for, at formidlingen skal være den rigtige til anledningen.

Kunst og tro, er der forbindelser?
Ja i høj grad; god kunst siger noget om det at være til, at være menneske. Det var kunsten, der var min indgang til troen. Man kan ikke stå der og opfinde meningen med livet hele tiden, vel. Det ledte mere og mere over til den kristne tro. Man skal ikke bare læse Biblen bogstaveligt, det er lignelser, poesi … giver billeder der kan lede til en forståelse. Det tætteste man kan komme på et sprog om det guddommelige er gennem kunsten.

Hvad er de viseste ord?
Den gyldne regel fra Biblen om at gøre mod andre, som man godt vil have, de gør mod en selv. Det kan man jo godt glemme, når man er lidt hurtig på aftrækkeren.

Hvad stiller vi op med ondskab?
Først og fremmest griber man i egen barm og er opmærksom på alle de små fortræd, man selv gør, før man peger på de andre.
Jeg tror ikke på den der humanistiske tankegang, at det bliver bedre og bedre hele tiden. Jeg tror, vi har det i os, og så må vi prøve at møde ondskaben så godt vi formår med tilgivelse og kærlighed. Og når vi når udover det, må vi overlade resten til Gud, der kan rumme alt og tilgive alt. Men vi skal gøre os umage. Der er ingen grænser for hans tilgivelse.

Hvad er meningen med livet?
Kærligheden.

Har du et godt råd til os, der læser det her?
Nogen gange er det en rigtig dårlig ide at give gode råd. Som præst vil jeg henvise til det, jeg forkynder. Som almindeligt menneske har jeg ikke rigtig lyst til at indtage den position.